Acne littekens, wat kan de huidtherapeut hierin betekenen?
Acne littekens
Wanneer acne flink ontstoken is geraakt kunnen na de genezing ontsierende littekens achterblijven. Deze ontstekingen leiden dan niet allen tot schade aan de talgklieren, maar beschadigen ook belangrijke onderdelen van het bindweefsel zoals collageen, elastine en bloedvaatjes. Na genezing wordt het normale bindweefsel vervangen voor een stug, cel-arm littekenweefsel. Dit resulteert in ontsierende acnelittekens.
Studies laten zien hoe ernstiger en langer de ontstekingsprocessen bij acne verlopen, hoe groter de kans is op littekenvorming. Wanneer de acne te laat of niet goed behandeld is, zal er meer kans zijn op littekenvorming na acne. Acnelittekens onderscheiden zich in 5 soorten:
1) Icepick littekens: Dit zijn puntvormige en diepere littekentjes in de huid. De opening is daarbij wijder dan het diepere puntje waardoor er een ‘V’ vorm ontstaat. Dit lijkt op een ijspegeltje.
2) Boxcar: Dit zijn ronde of ovale littekens met scherpe randjes. De littekens zijn in de opening breder dan de icepick en vormen vaak een ‘U’ vorm. Boxcar littekens kunnen oppervlakkig of diep zijn.
3) Rolling littekens: Dit zijn grote, ingezonken littekens die vaak wijder zijn. Ze liggen oppervlakkig in de huid en zijn vaak wijder dan 4 tot 5 mm.
4) Hypertrofische littekens: Dit zijn littekens welke verheven zijn boven het huidoppervlak. Vaak zijn hypertrofische acnelittekens ongeveer even groot als de acneplek die is genezen.
5) Post-inflammatoire hyperpigmentatie: Naast acnelittekens kunnen na acne ook verkleuringen achterblijven. Deze zijn vaak rood/paars of juist donker. Dit noemen we post-inflammatoire hyperpigmentatie, ofwel restacne. Dit zijn geen littekens, maar deze treden wel vaak op na de genezing van een ontsteking. De verkleuringen kunnen achterblijven na grote ontstekingen en enkele maanden zichtbaar blijven.
Welke behandelingen voeren wij uit voor acne littekens?
Om de acnelittekens te behandelen kunnen verschillende therapieën worden toegepast:
Peeling: Een peeling gaat een reactie aan met de epidermis, ofwel bovenste huidlaag. Deze wordt verweekt waardoor deze sneller gaat afschilferen. De huid wordt zo gestimuleerd om nieuwe, gezonde huidcellen aan te maken wat resulteert in een verbeterde huidstructuur. (welke peelings gebruiken we voor acnelittekens?)
Microneedling: Tijdens deze behandeling worden doormiddel van kleine naaldjes microscopisch kleine kanalen gevormd in de dermale huidlaag. De reactie van ons lichaam hierop is de activatie van het natuurlijke wondgenezingsproces, waardoor de collageen- en -elastinevezels geactiveerd worden. Door deze vezels te activeren, worden de acnelittekens van binnenuit wat opgevuld waardoor deze een minder scherp en opvallend uiterlijk krijgen.
ResurFX-laser: Tijdens de ResurFX behandeling wordt doormiddel van laser microscopisch kleine kanalen gevormd in de dermale huidlaag. Deze activeert de wondgenezing en zo de activatie van nieuw collageen en elastine in de huid. De laserstralen komen dieper in de huid dan de naaldjes bij de microneedling behandeling en is zo in staat om bij diepliggendere acnelittekens de huid van binnenuit opnieuw op te bouwen.
Tijdens de intake zal worden besproken welke behandeling het beste aansluit op de acnelittekens. Benieuwd of wij iets kunnen betekenen voor jouw acnelittekens? Vul dan onderstaand contactformulier in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op