De aandoening

Heeft u last van ontsierende rode of paarse bloedvaatjes in het gezicht? En bent u benieuwd of een Couperose behandeling wat voor u is?

Onze huid bestaat uit verschillende huidlagen, hierin bevinden zich ook vele bloedvaatjes. Dit soort bloedvaatjes zijn noodzakelijk voor het aanvoeren van voedingsstoffen en voor het herstel van de huid.

Echter wanneer de huid teveel wordt blootgesteld aan factoren zoals: zonlicht, overmatige warmte, roken, drinken van alcohol en bepaalde soorten medicatie, kunnen de vaatjes meer zichtbaar worden. Deze worden gekenmerkt als rode tot paarsachtige vaatjes. Dit kan zich zowel uiten in losse vaatjes of meer egale roodheid van de huid. Deze losse vaatjes worden ook wel 'spider naevi' of tele's (teleangiëctastieën) genoemd. De voorkeurs locatie van couperose is veelal het voorhoofd, wangen, kin en de neus.

Een vaat IPL-Laser behandeling is veilig, doeltreffend en helpt oneffenheden te verminderen. 

Naast het verminderen van bloedvaatjes, couperose en andere roodheden kan in een behandeling tegelijkertijd ook pigmentvlekjes, sproetjes en zonschade aangepakt worden met hetzelfde IPL systeem. 

 

De oorzaak

Couperose is een veel voorkomende huidaandoening en kan worden gezien als ontsierend en cosmetisch storend. Met het ouder worden van de huid kunnen de bloedvaatjes verzwakken waardoor ze beschadigd raken en hierdoor breken, dit veroorzaakt Couperose. Hierdoor blijft het bloed zichtbaar achter in de huid en wordt couperose kenbaar gemaakt door zijn rode of paarse vaatvormige structuren. Daarnaast zijn andere factoren zoals: erfelijkheid, overmatig zonnen, bepaalde medicatie; zoals bloedverdunners, zwangerschap en roken grote boosdoeners voor het veroorzaken en/of verergeren van couperose. De couperose huid kan erg gevoelig zijn en voelt vaak gespannen aan. Wanneer de couperose gepaard gaat met pukkeltjes en puistjes kan er sprake zijn van een onderliggende huidaandoening: Rosacea

De behandeling

IPL (Intensed Pulsed Light) is een effectieve methode om bloedvaatjes te verwijderen. De behandeling met IPL kan op iedere locatie van het lichaam ingezet worden. De behandeling is bedoeld om verwijde bloedvaatjes te verwijderen die geen functie meer hebben voor de huid en het lichaam.

De IPL-kop geeft een lichtflits af met een specifiek soort licht dat afgestemd is om het bloedvat te verhitten. Wanneer de juiste golflengte wordt gebruikt zal het licht geabsorbeerd worden in de rode- tot paarsachtige kleur van het bloedvat in de huid. Het specifieke licht verhit het bloedvat, waardoor het lichaam vervolgens het bloedvat gaat afbreken. De omliggende huid blijft intact.

ND Yag Laser 1064NM is een effectieve methode om donkere en diepliggende bloedvaatjes te behandelen. Deze laser kan ingezet worden in het gezicht of op het lichaam voor kleine rode/paarse spatadertjes. 

Voor de Couperose behandeling

De huid mag voor de behandeling niet gebruind zijn door de zon, zonnebank of zelfbruiner. Dit verhoogt namelijk de kans op verbranding van de huid. Wij adviseren om 5 dagen voor de behandeling te stoppen met exfoliërende producten zoals salicylzuur, glycolzuur, melkzuur en vitamine A (retinol). Deze ingrediënten zorgen namelijk voor het verdunnen van de bovenste huidlagen en kunnen complicaties veroorzaken tijdens de behandeling. De huid mag 4 weken voor de behandeling niet blootgesteld worden aan UV-licht en smeer consequent een zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger met een fysische filter.

Na de Couperose behandeling

De huid ziet rood, voelt warm aan en er kan zwelling optreden. Dit zijn normale en gewenste reactie die zichtbaar worden na de behandeling. Geadviseerd wordt na de behandeling voldoende te koelen met een koude washand of cool pack. Dagelijkse bezigheden kunnen na de behandeling direct weer opgepakt worden. Het is mogelijk dat wij uw huid camoufleren na de behandeling met speciale camouflage producten van Lycogel. Deze producten kalmeren en beschermen de huid na de behandeling en bevorderd het herstel. Wij raden aan om 48 uur na de behandeling het volgende te vermijden: hete baden, intensief sporten en sauna. De warmte kan het herstelproces belemmeren. 

Direct na de behandeling kan het bloedvaatje donkerder van kleur zijn of direct zijn verdwenen. Enkele dagen na de behandeling kunnen kleine korstjes optreden, dit is het bloedvaatje dat afbrokkelt van de huid. Na een paar dagen tot 2 weken is de huidskleur weer genormaliseerd.

Het is belangrijk dat u na de behandeling niet aan de korstjes gaat krabben. Ook is het zeer belangrijk om de huid voldoende en consequent te beschermen tegen zonlicht met een zonnebrandcrème SPF 30 of hoger. Wij adviseren u graag voor het gebruik van de juiste zonnebrandcrème.

Vergoeding door uw zorgverzekeraar voor een Couperose behandeling

Heeft u een aanvullend zorgverzekeringspakket? Dan is de kans dat de behandeling van couperose in het gelaat in zijn geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. De huidtherapeuten van Omniderm zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP-register) en aangesloten bij de NVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten). Vanwege deze registratie worden de behandelingen in de meeste gevallen door zorgverzekeraars vergoed. Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Meer weten over een couperose behandeling? Kijk op www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/couperose/item39759

Vergoeding door uw zorgverzekeraar voor een Couperose behandeling

Heeft u een aanvullend zorgverzekeringspakket? Dan is de kans dat de behandeling van couperose in het gelaat in zijn geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. De huidtherapeuten van Omniderm zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP-register) en aangesloten bij de NVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten). Vanwege deze registratie worden de behandelingen in de meeste gevallen door zorgverzekeraars vergoed. Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden. Meer weten over een couperose behandeling? Kijk op www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/couperose/item39759