Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa, ook wel bekend als acne inversa, is een huidaandoening met terugkerende ontstekingen in de haarzakjes en talgklieren. Deze aandoening komt voor bij zowel mannen als vrouwen in het oksels gebied, liezen, genitaal gebied en onder de borsten. De soortgelijke aandoening Sinus pilonidalis komt voor tussen de bilspleet bij mannen die op deze plek sterk behaard zijn. Hidradenitis suppurativa ontstaat meestal na de puberteit en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Deze aandoeningen worden gekenmerkt door pijnlijke ontstekingen die dieper gelegen zijn in de huid en uiteindelijk een abces kunnen worden. De ernst kan variëren van mild tot ernstig afhankelijk van het aantal abcessen en of er fistels (buisvormige verbinden het lichaam in) aanwezig zijn. Het is een chronische aandoening met een terugkerend verloop.

Ontstaanswijze

Het ontstaan van Hidradenitis suppurativa is nog onbekend. Wel weten we dat er genetische en omgevingsfactoren een rol spelen. Roken is een van de belangrijkste factoren maar ook obesitas, hormonale factoren, het scheren van de haren en het gebruik van deodorant hebben een ongunstige invloed.

Hidradenitis wordt veroorzaakt door opstapeling van dode huidcellen waardoor de haarfollikel wordt afgesloten. Dit leidt tot uitzetting waardoor de follikel beschadigt raakt en bacteriën in de omliggende huid terechtkomen. Hierdoor komt er een ontstekingsproces opgang wat de oorzaak is van de pijnklachten.

Behandelmogelijkheden

Onze behandeling heeft als doel de primaire oorzaak weg te nemen waardoor ontstekingen minder snel terugkeren. Dit doen wij door middel van laser ontharen met de Diode laser. Laser ontharing is een effectieve manier om ongewenste haargroei te verminderen. Klik op de link om te zien wat laser ontharing inhoudt.

Tevens kun je ook bij ons terecht voor het behandelen van de littekens die ontstaan zijn door Hidradenitis suppurativa of Sinus pilonidalis.

Thuisadviezen

Zowel Hidradenitis suppurativa en Sinus pilonidalus worden negatief beïnvloedt door verschillende factoren. Het is van belang deze factoren aan te pakken. Het naleven van de adviezen zijn van invloed op het ontstaan van nieuwe ontstekingen. Tijdens het intakegesprek zullen we alle adviezen met u bespreken.