Heeft u last van storende pigmentvlekken?

Pigmentvlekken kunnen zeer vervelend zijn en het egale beeld van de huid verstoren. Een pigmentbehandeling kan hiervoor een goede oplossing bieden. Een egale huid, zonder pigmentvlekken en roodheid, geeft een rustiger beeld en oogt jonger. Pigment wordt gezien als een van de meest storende huidaandoeningen, zowel bij vrouwen als bij mannen. Er zijn verschillende oorzaken waardoor pigmentvlekken ontstaan, waaronder:

  1. Langdurige blootstelling aan zonlicht
  2. Onvoldoende zonbescherming
  3. Hormonale wisselingen
  4. Na ontstekingen zoals puistjes, door beschadiging van de huid 
  5. Door het gebruik van onjuist cosmetica producten dat de huid irriteert. 


Ze zijn vaak zichtbaar aanwezig in het gezicht, handen, decolleté of elders op het lichaam en zijn moeilijk te camoufleren met make-up producten. Wij kunnen jou helpen bij het verminderen van pigmentvlekjes met de juiste techniek!

Pigment, ook wel melanine genoemd, wordt gevormd in de huid. Melanine geeft een natuurlijk bescherming tegen Uv-straling op de huid, maar vaak is dit onvoldoende om huidschade, zoals pigmentvlekjes te voorkomen. Als je langdurig in de zon zit maakt je huid meer melanine aan, je huid wordt bruiner. Bij hyperpigmentatie is er sprake van een overschot aan melanine in de huid. Hierdoor ontstaan er donkere vlekken op de huid die niet zomaar verdwijnen.

Een pigment IPL behandeling is veilig, doeltreffend en helpt oneffenheden te verminderen. Een (deel) behandeling is mogelijk vanaf €69,00.

Naast het verminderen van pigmentvlekjes, sproetjes en zonbeschadigde huid kan in een behandeling tegelijkertijd ook couperose, bloedvaatjes en andere roodheden aangepakt worden met dezelfde laser.

De pigmentbehandeling

IPL (Intensed Pulsed Light) is een effectieve methode om pigmentvlekken te verwijderen. De behandeling met IPL kan op iedere locatie van het lichaam ingezet worden, zolang er voldoende contrast aanwezig is tussen de normale huidskleur en de pigmentvlek.

De IPL-kop geeft een lichtflits af met een specifiek soort licht dat afgestemd is om pigment te verhitten, dit wordt ook wel golflengte genoemd. Wanneer de juiste golflengte wordt gebruikt zal het licht geabsorbeerd worden in de bruine kleur van de pigmentvlek in de huid. Het specifieke licht verhit het pigment, waardoor het lichaam vervolgens het pigment gaat afbreken. De omliggende huid blijft intact.

Voor de behandeling

De huid mag voor de behandeling niet gebruind zijn door de zon, zonnebank of zelfbruiner. Dit verhoogt namelijk de kans op verbranding van de huid. Wij adviseren om 5 dagen voor de behandeling te stoppen met exfoliërende producten zoals salicylzuur, glycolzuur, melkzuur en vitamine A (retinol). Deze ingrediënten zorgen namelijk voor het verdunnen van de bovenste huidlagen en kunnen complicaties veroorzaken tijdens de behandeling. De huid mag 4 weken voor de behandeling niet blootgesteld worden aan UV-licht en smeer consequent een zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger met een fysische filter. 

Na de behandeling

De huid ziet rood, voelt warm aan en er kan zwelling optreden. Dit zijn normale en gewenste reactie die zichtbaar worden na de behandeling. Dagelijkse bezigheden kunnen na de behandeling direct weer opgepakt worden. Het is mogelijk dat wij uw huid camoufleren na de behandeling met speciale camouflage producten van Lycogel. Deze producten kalmeren en beschermen de huid na de behandeling en bevorderd het herstel.

Direct na de behandeling kan het pigmentvlekje donkerder zichtbaar zijn, dit is een normale reactie. Doordat de warmte in het pigmentvlekje wordt geabsorbeerd, vind een verbranding plaats van het pigment waardoor het in eerste instantie donkerder verkleurd. Enkele dagen na de behandeling kunnen kleine korstjes optreden, dit is het pigment dat afbrokkelt van de huid. Na een paar dagen tot 2 weken is de huidskleur weer genormaliseerd. De snelheid hiervan is per persoon verschillend is en afhankelijk van de diepte van het pigment.

Het is belangrijk dat u na de behandeling niet aan de korstjes gaat krabben. Ook is het zeer belangrijk om de huid voldoende en consequent te beschermen tegen zonlicht met een zonnebrandcrème SPF 30 of hoger. Wij adviseren u graag voor het gebruik van de juiste zonnebrandcrème.

Voor en na resultaat