De Huidtherapeut vs. Schoonheidsspecialiste

In de het dagelijks leven krijg ik vaak de vraag: wat is nou het verschil tussen een huidtherapeut en een schoonheidsspecialiste? Wat doe je als huidtherapeut nou anders qua behandeling?

Mensen weten vaak het verschil niet tussen deze twee beroepen. Heel erg logisch, aangezien het beroep Huidtherapeut nog relatief nieuw is. In sommige gevallen lijkt het werk van een schoonheidsspecialiste en de huidtherapeut elkaar te overlappen.

In deze blog leg ik de verschillen uit tussen de huidtherapeut en de schoonheidsspecialiste.

Als huidtherapeut en schoonheidsspecialiste werken we allebei met passie en zorg aan de huid. Daardoor maakt het soms lastig om de twee beroepen te onderscheiden.

De schoonheidsspecialiste wordt voornamelijk opgeleid voor het uitvoeren van verzorgende, huid verbeterende en ontspannende behandelingen.

De huidtherapeut daarentegen wordt opgeleid tot paramedicus en houdt zich in het bijzonder bezig met het behandelen van de aangedane huid en huid verbeterende methoden. Het doel van een huidtherapeutische behandeling is om de huidklacht te verminderen of er vanaf te komen.

Huidtherapeuten behandelen grote en kleine huidproblemen. Denk hierbij aan het behandelen van acne, acne littekens, overbeharing, pigmentproblematiek, vaatproblematiek en oedeem. We werken nauw samen met huisartsen, dermatologen en andere specialisten om goede zorg te verlenen voor onze cliënten. Schoonheidsspecialisten behandelen voornamelijk de gezonde huid. Dat wil niet zeggen dat zij geen kennis over huidklachten in huis hebben, ze zijn er alleen niet in gespecialiseerd.

Deze bovengenoemde huidklachten kunnen worden behandeld middels huidtherapeutische therapieën. We gebruiken hiervoor geavanceerde apparatuur zoals lasers, elektrocoagulatie en microneedling. De behandelingen van een schoonheidsspecialiste bestaan voornamelijk uit het oppervlakkig reinigen, harsen, epileren en massages. Oftewel het verwennen van de huid.

Als huidtherapeut bespreken we samen met de cliënt het gehele behandeltraject. Hoe we het beste de hulpvraag kunnen behandelen om het verminderen van de klacht. Soms is er sprake van een chronische klacht of heeft een bestaande cliënt een nieuwe hulpvraag. De cliënt blijft altijd welkom bij de huidtherapeut.

De opleiding tot huidtherapeut is een vierjarige HBO-opleiding waarbij verschillende aspecten aan bod komen, waaronder het behandelen van grote en kleine huidklachten. Na de opleiding wordt je ingeschreven in het Kwaliteitsregister en moet je jaarlijks punten behalen om je registratie te mogen behouden. Deze punten krijg je onder meer door bijscholingen te volgen en activiteiten uit te voeren binnen het werkveld van de huidtherapie. De opleiding tot schoonheidsspecialiste is een driejarige MBO-opleiding. Vaak volgen schoonheidsspecialisten nog cursussen om zich extra te specialiseren

Het beroep huidtherapeut is door de wet erkend als paramedisch beroep. De beroepsorganisatie is de NVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapie). De huidtherapeutische behandelingen worden vaak gezien als (medische)behandelingen en kunnen veelal worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Om een goede keuze te maken tussen een schoonheidsspecialiste en huidtherapeut is het aan te raden om een intake gesprek aan te vragen. Tijdens dit gesprek wordt er naar uw hulpvraag geluisterd en worden de behandelmethoden besproken. De huidtherapeut werkt ‘Evidence based practice’ en Best practice’ waarbij wetenschappelijke kennis in acht wordt genomen. Dit stelt de huidtherapeut in staan om een behandelplan op te stellen en weet wanneer er doorverwezen moet worden naar andere specialisten zoals collega huidtherapeut, de huisarts, dermatoloog of een schoonheidsspecialiste. Het zou mooi zijn als iedereen duidelijk zijn eigen werkgebied afbakent en daarbinnen blijft werken. Zo kunnen schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten van elkaar profiteren en een mooie samenwerking opzetten.

Ik vind het van belang dat de eerste stap naar de huidtherapeut laagdrempelig moet zijn zodat ik u kan helpen bij het maken van een keuze in huid specialistische behandelingen.

Laat je vrijblijvend adviseren door de huidtherapeut