Eerste hulp bij puistjes!

Het hebben van acne kan een behoorlijke invloed hebben op je zelfvertrouwen. Maar liefst 90% van de mensen krijgt te maken met acne! Dit is niet alleen bij tiener, maar ook volwassen mannen (25%) en vrouwen (50%) kunnen hier last van hebben. Gelukkig zijn er meerdere behandelmogelijkheden om de huid te kalmeren en puistjes te verminderen. Des te eerder de acne klacht wordt behandeld, hoe kleiner de kans is op littekens en pigmentvlekjes. Wij geven je graag tips en adviezen om hiermee om te gaan!

Stappenplan voor acne

Hoe ontstaan puistjes?

Dode huidcellen

De huid bestaat uit verschillende lagen, drie huidlagen om precies te zijn: de Epidermis, Dermis en Subcutis. De Epidermis vernieuwd zich continue, om de 28- 35 dagen wordt deze huidlaag helemaal vernieuwd met gezonde huidcellen. Bij acne zien we vaak dat het afschilferingsproces niet soepel verloopt, waardoor dode huidcellen bovenop de Epidermis blijven liggen en niet afschilferen. Hierdoor kunnen de poriën (de fijne openingen in de huid) verstopt raken met dode huidcellen, dit zorgt voor een blokkade waardoor er mee-eters of puistjes ontstaan.

Talgproductie

In je huid bevinden zich talgklieren. Deze klieren produceren een soort vet, dit zorgt voor het soepel houden van de huid. Wanneer de talgklieren te veel talg aanmaken, je hebt dan een verhoogde talgproductie, dan krijg je een vette huid. Als je in de puberteit komt, maken je talgklieren door hormonen meestal meer talg aan dan nodig is. Dit is vaak genetisch bepaald: een van je ouders (of allebei) heeft vroeger ook een vette huid gehad. Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij een verhoogde talgproductie namelijk, door roken, bepaald suikerrijke voeding, zon en stress. Maar ook huidverzorgingsproducten kunnen een rol spelen, bijvoorbeeld als je je huid te weinig reinigt of als je de verkeerde huidverzorgingsproducten gebruikt.

P. Acnes bacterie

Als dode huidcellen en talg zich ophopen in de poriën, kunnen deze verstopt raken. Wanneer er een huidbacterie, de Propionium bacterie (P.acnes), aanwezig is op de huid kan dit leiden tot puistjes en grotere ontstekingen in de huid. Deze ontstekingen uiten zich vaak als witte puskopjes of pijnlijke, dikke rode bulten.

Wat kun je eraan doen?

Stap 1. Milde reinigen van de huid met AHA/BHA

Het begint bij de basis, het goed schoonmaken van de huid met milde huidverzorgingsproducten. Vaak worden agressieve middelen ingezet, op basis van alcohol, om de huid uit te drogen. Echter zien we vaak een ongewenste effect, dat klachten alsmaar erger worden. Gebruik juist milde producten om de huid schoon te maken en het overtollige talg te verwijderen.

Bijvoorbeeld de Surface Radiance cleanser of Clarifying foam van Medik8 zijn perfect om een acne gevoelige huid te reinigen. Of je nu last heb van mee-eters of puistjes, deze producten reinigen tot diep in de poriën. De producten bevatten AHA/BHA (Alpha hydroxy acid, Beta hydroxy acid), dit zijn milde fruitzuren die er voor zorgen dat de dode huidcellen beter van de huid loskomen, het talg in de poriën oplost en de P.acnes bacteriën verminderen. 

Vind je het lastig om de huid consequent schoon te maken? Maak er een gewoonte van om voor het tanden poetsen je gezicht te reinigen, zodat je dit nooit kunt vergeten. 

Stap 2. Kalmeren en exfoliëren 

Na het reinigen kun je de huid extra behandelen, met een exfoliant. Dit is een product dat de dode huidcellen sneller doet verwijderen van de huid. Dan bedoel ik geen scrub, met een korrel. Want dit zorgt namelijk voor meer  irritatie van de huid, vanwege het schurende effect kan de huid barrière laag verstoord raken. Een Exfoliant bevat verschillende AHA/BHA fruitzuren in hogere concentratie. De Blemish SOS van Medik8 is hier een van, dit product bevat Salicylzuur, Azelaïnezuur en Dioic Acid, om de bacterie groei en dode huidcellen te verminderen. Daarnaast kan het goed ingezet worden om rode/bruine vlekjes na acne te verminderen. Dit product bevat ook kalmerende ingrediënten, zoals Niacinamide (vitamine B3) om de huidbarrière functie te versterken en de roodheid te verminderen. De Blemish SOS wordt plaatselijk op de puistjes of mee-eters aangebracht. 

Bij acne zijn niet alleen de puistjes en mee-eters vaak een storende factor, ook de rode vlekjes na een puistje kunnen zeer vervelend zijn. De Clarity peptide bevat verschillende ingrediënten om dit aan te pakken. Het product bevat 10% Niacinamide, dit ingredient is een van de krachtigste ontstekingsremmers die acne vlekjes verminderen, talgproductie minimaliseert en de roodheid kalmeert.  

Houd hier rekening mee
Wanneer je net begint met huidverzorgingsproducten die AHA/BHA fruitzuren bevatten, kan het lijken dat de klachten in het begin verergeren. Dit komt doordat het afschilferen van de huidcellen ineens harder gaat dan gebruikelijk, waardoor de verstoppingen ineens tegelijkertijd ”omhoog” komen. Dit is een normale reactie van de huid en trekt vaak weg na 3 a 4 weken weg na gebruik van de producten. Geef je huid de tijd om te laten wennen aan de producten.

Stap 3. Hydrateren en beschermen

Door het gebruik van een Exfoliant kan de huid droger lijken, gebruik dan een moisturizer om de huid te hydrateren en te herstellen. De Balance Moisturizer  van Medik8 bevat hydraterende bestanddelen die ervoor zorgen dat de huid weer zacht aanvoelt. De actieve ingrediënten, Beta-Glucan, Pre en Probiotica, hydrateren en hebben een ontstekingsremmende werking op puistjes, waarbij de talgproductie verminderd. 

Als laatste stap dient de huid goed beschermd te worden tegen de zon! Uv-straling staat er om bekend dat het de huid doet verbranden en sneller doet verouderen. Daarnaast zorgt het ervoor dat de talgproductie verhoogd en de bovenste huidlagen verdikt. Deze laatste twee factoren kunnen er voor zorgen dat de huid weer nieuwe puistjes gaat vormen. Gebruik daarom altijd een zonnebrandcrème met een SPF (Sun Protect Factor) met een factor 30 of 50. 

Stap 4. Behandelen door een professional

Acne gaat helaas niet zomaar vanzelf over, de klachten kunnen pieken en dalen. In sommige gevallen kan het na jaren uit zichzelf genezen, echter is de kans op littekenvorming aanwezig. Wij raden aan om de huid te laten behandelen door een professional. Als huidtherapeut zijn wij opgeleid om de verschillende soorten van acne te screenen en te behandelen middels acnetherapie behandelingen. Dit kan uiteen lopen van manuele reiniging met een chemische peeling tot aan IPL/laserbehandelingen om de puistjes en diepere ontstekingen te verminderen. Laat je adviseren door een huidtherapeut om de schade aan de huid te beperken!


Do’s bij acne 

 • Reinig de huid 2x per dag, in de ochtend en avond
 • Ga nooit slapen met make-up. Reinig altijd je make-up van je gezicht af met een reinigend product
 • Heb je veel last van puistjes? Verwissel je kussensloop om de dag om bacterie verspreiding te voorkomen
 • Eet gezonde voeding, verse groenten en fruit en beperk zuivelproducten en suikerrijke voeding
 • Neem voldoende slaap, gemiddeld 8 uur per dag. Een goed slaapritme zorgt voor een betere weerstand. 
 • Laat je adviseren over het gebruik van de juiste huidverzorgingsmiddelen
 • Ga naar een professional die gespecialiseerd is in het behandelen van acne. 

Don’t bij acne

 • Ga niet zelf knijpen aan puistjes, de huid beschadigd door het kapot drukken van de huid. Daarbij kan de P. acnes bacterie zich meer gaan verspreiden in de huid en kunnen littekens ontstaan.
 • Zonnebank helpt niet tegen puistjes, zoals eerder beschreven zorgt dit voor een averechtse werking en kunnen de klachten verergeren. 
 • Gebruik geen tandpasta op puistjes! In tandpasta zit de stof Sodium Lauryl Sulphate. Puistjes drogen hiervan uit, maar zorgt er tevens voor dat de huidbarrière laag kapot gaat. Hierdoor kunnen bacteriën en vuil makkelijker binnendringen in de huid en verhoogd de talgproductie waardoor je sneller last hebt van puistjes 
 • Gebruik geen huidverzorgingsproducten met parfum, dit tast de bovenste huidlaag aan waardoor de kans op puistjes vergroot
 • Ga niet slapen met make-up op je gezicht. De poriën zullen sneller verstoppen en hierdoor ontstaan puistjes. 

Het stappenplan voor de ochtend en de avond :

  OCHTEND AVOND
Stap 1REINIGEN Reinigen met een Surface radiance cleanser of een milde Micellair mouse van Medik8 Reinigen met een Surface radiance cleanser of Clarifying foam 
Stap 2KALMEREN/EXFOLIËREN  Behandelen met een Clarity peptide

 • Dunne laag over het hele gezicht
 • Iedere dag
 • 5 minuten in laten trekken
Behandelen met een Exfoliant Blemish SOS 

 • Dunne laag aanbrengen op de puistjes/vettere gebieden
 • Om de dag aanbrengen
 • Altijd 10-15 minuten in laten trekken
Stap 3. HYDRATEREN/BESCHERMEN Balance moisturizer en vervolgens Zonnebrandcrème SPF 30 of 50 aanbrengen Balance Moisturizer aanbrengen 
     

Laat je vrijblijvend adviseren door de huidtherapeut