Acnetherapie

Het hebben van acne is geen pretje en kan een behoorlijke invloed hebben op je zelfvertrouwen. Maar liefst 90% van de mensen krijgt te maken met acne. Dit is niet alleen bij tieners, maar ook volwassen mannen (25%) en vrouwen (50%) kunnen op latere leeftijd hier last van krijgen. Onze acne behandelingen hebben als doel om mee-eters en puistjes onder controle te krijgen.

Wij bieden meerdere behandelmethodes aan om de acne klacht te verminderen. Hoe eerder de acneklacht wordt behandeld, hoe kleiner de kans dat littekens of pigmentvlekjes ontstaan. De huidtherapeut kan beoordelen om welk type acne het gaat, hierdoor kan een passend behandeladvies voorgesteld worden.

Acne is een veel voorkomende aandoening en vindt plaats in de talgklier. Het wordt veroorzaakt door verschillende factoren,

 1. Een toename van de talgproductie
 2. Opstapeling van dode huidcellen 
 3. Afsluiting van de poriën en talgklierkanaaltjes
 4. Een toename van bacteriën in de talgklier (Propionium bacterie)


Deze factoren worden bekeken tijdens het intakegesprek om de ernst van de acne te bepalen. Vaak zijn het niet alleen de ontstekingen en puistjes die als storend worden ervaren. Ook de grovere huidstructuur, rode, bruine vlekjes en littekens kan tijdens een behandeltraject aangepakt worden.

​Afhankelijk van uw klacht, persoonlijke wensen en medische achtergrond wordt een behandelplan opgesteld. De duur en de frequentie van een behandeling verschilt per persoon en is afhankelijk van de ernst van de acne. Bij zichtbare vooruitgang van de huid zal de behandelfrequentie aangepast worden, dit gebeurt in overleg.

 

De behandeling

De behandeling van acne bestaat uit verschillende onderdelen:

 

 • 1. Intake gesprek
  Een intake gesprek vindt plaats voorafgaand aan de behandeling. Tijdens een intake gesprek wordt de huid gescreend en beoordeeld over welk type acne aanwezig is op de huid. Er wordt een foto gemaakt met de Observ huidcamera, hiermee kan vastgesteld worden of dat een acnebacterie aanwezig is. Op basis daarvan kan een uitgebreid product- en behandeladvies gegeven worden.
 • 2. Reiniging 
  Tijdens een acne behandeling wordt de huid allereerst gereinigd met de juiste huidverzorgingsproducten. Om het talg en de doden huidcellen te verwijderen. Hierbij maken wij gebruik van reinigingsproducten die exfoliërende bestandsdelen bevatten (zoals salicylzuur, amandelzuur, glycolzuur), om de hoornlaag te verweken zodat de onzuiverheden gemakkelijker uit de huid komen. Daarna vervolgt de dieptereiniging waarbij mee-eters en puistjes op een professionele en hygiënische manier worden verwijderd. Dit wordt gedaan met een steriel naaldje, waarbij een kleine opening wordt gemaakt in de ontsteking, hierdoor ontstaat zo min mogelijk schade aan de huid. 
 • 2. Peeling
  Een acne behandeling kan ondersteunt worden met een chemische peeling. In dit geval kan de behandeling uitgebreid worden met de chemische peelings van Medik8, Toskani of Dermaquest. Een chemische peeling is een vloeibare of gelvormige substantie dat egaal op de huid wordt aangebracht. Door de lage PH-waarde van de peeling, ontstaat een chemische reactie op de huid. Dit zorgt voor het oplossen van de dode huidcellen, hierdoor wordt de porie uitgang geopend en kan het talg gemakkelijker uit de huid komen. Daarnaast heeft een chemische peeling een antibacteriële en ontsteking werende werking, waardoor nieuwe ontstekingen zullen worden voorkomen. De huid zal rustiger worden en zachter, gladder aanvoelen. Vooraf aan de behandeling wordt de keuze gemaakt welke peeling ingezet zal worden.
 • 3. Thuisadviezen
  Acne wordt beïnvloed door verschillende factoren. Het is van belang deze oorzaken van acne aan te pakken. Acne is een huidprobleem dat precisie vereist en tijd nodig heeft om te verminderen. Het naleven van de adviezen op het gebied van huidverzorging hebben grote invloed op de voortgang van de behandeling. Uw eigen inzet is hierin van groot belang om optimaal resultaat te behalen en de klacht onder controle te krijgen.
  Na de behandeling adviseert de huidtherapeut welke cosmetica producten het beste zijn voor thuisgebruik. Wij maken gebruik van producten die wij goed kennen en de behandeling ondersteunen. Hiervoor maken wij gebruik van de merken Medik8 en Toskani . Daarnaast kan eventueel een camouflageproduct van Lycogel worden toegevoegd.
 • 4. Resultaat
  Als huidtherapeut streven wij ernaar om samen met u het gewenste resultaat te bereiken en te behouden. Acne is niet na één behandeling verdwenen en kan soms aanvankelijk verergeren. Met de professionele en effectieve acnebehandelingen in de praktijk en het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten ondersteund u het proces van het verminderen van de acneklacht. Soms zijn ondersteunende medicamenten van de huisarts of dermatoloog noodzakelijk. Dit zal in overleg met u besproken worden welke mogelijkheden er zijn.

Vergoeding door uw zorgverzekering.

Bent u aanvullend verzekerd? Dan is de kans groot dat de behandeling van acne in het gelaat in zijn geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Wegens registratie in het kwaliteitsregister (Huidtherapeut is geregistreerd volgens wet BIG, artikel 34) en het lidmaatschap van de NVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten) worden de acnebehandelingen in de meeste gevallen door zorgverzekeraars vergoed. Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Voor en na resultaat

Acne vulgaris IPL behandeling