De aandoening

Heeft u last van ontsierende vaatjes of ontstekingen in het gezicht?

Onze huid bestaat niet alleen uit verschillende huidlagen, hierin bevinden zich ook vele bloedvaatjes. Deze bloedvaatjes zijn noodzakelijk voor het aanvoeren van voedingsstoffen en voor het herstel van de huid.

Echter wanneer de huid teveel wordt blootgesteld aan factoren zoals: zonlicht, overmatige warmte, roken, drinken van alcohol en bepaalde soorten medicatie, kunnen de vaatjes meer zichtbaar worden. Deze worden gekenmerkt als rode tot paarsachtige vaatjes. Dit kan zich zowel uiten in losse vaatjes of meer egale roodheid van de huid. Deze losse vaatjes worden ook wel 'spider naevi' of tele's (teleangiëctastieën) genoemd. De voorkeurslocatie van couperose is veelal het voorhoofd, wangen, kin en de neus.

Een vaatlaserbehandeling is veilig, doeltreffend en helpt oneffenheden te verminderen. Een (deel) behandeling is mogelijk vanaf €55,00. 

Naast het verminderen van bloedvaatjes, couperose en andere roodheden kan in een behandeling tegelijkertijd ook pigmentvlekjes, sproetjes en zonschade aangepakt worden met dezelfde laser.

 

De oorzaak

Couperose is een veel voorkomende huidaandoening en wordt vaak gezien als ontsierend en cosmetisch storend. Verschillende oorzaken kunnen de bloedvaatjes verzwakken waardoor couperose ontstaat. Met het ouder worden verzwakken de bloedvaatjes, waardoor de vaatwanden sneller beschadigen. Hierdoor blijft het bloed zichtbaar achter in de huid en wordt couperose kenbaar gemaakt. Daarnaast zijn andere factoren zoals: erfelijkheid, overmatig zonnen, bepaalde medicatie; zoals bloedverdunners, zwangerschap en roken grote boosdoeners voor het veroorzaken en/of verergeren van couperose. De couperose huid kan erg gevoelig zijn en voelt vaak gespannen aan. Wanneer de couperose gepaard gaat met pukkeltjes en puistjes kan er sprake zijn van een onderliggende huidaandoening: Rosacea

De behandeling

IPL (Intensed Pulsed Light) is een effectieve methode om bloedvaatjes te verwijderen. De behandeling met IPL kan op iedere locatie van het lichaam ingezet worden. De behandeling is bedoeld om verwijde bloedvaatjes te verwijderen die geen functie meer hebben voor de huid en het lichaam.

De IPL-kop geeft een lichtflits af met een specifiek soort licht dat afgestemd is om het bloedvat te verhitten. Wanneer de juiste golflengte wordt gebruikt zal het licht geabsorbeerd worden in de rode- tot paarsachtige kleur van het bloedvat in de huid. Het specifieke licht verhit het bloedvat, waardoor het lichaam vervolgens het bloedvat gaat afbreken. De omliggende huid blijft intact.

Voor de behandeling

De huid mag voor de behandeling niet gebruind zijn door de zon, zonnebank of zelfbruiner. Dit verhoogt namelijk de kans op verbranding van de huid. Wij adviseren om 5 dagen voor de behandeling te stoppen met exfoliërende producten zoals salicylzuur, glycolzuur, melkzuur en vitamine A (retinol). Deze ingrediënten zorgen namelijk voor het verdunnen van de bovenste huidlagen en kunnen complicaties veroorzaken tijdens de behandeling. De huid mag 4 weken voor de behandeling niet blootgesteld worden aan UV-licht en smeer consequent een zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger met een fysische filter.

Na de behandeling

De huid ziet rood, voelt warm aan en er kan zwelling optreden. Dit zijn normale en gewenste reactie die zichtbaar worden na de behandeling. Geadviseerd wordt na de behandeling voldoende te koelen met een koude washand of cool pack. Dagelijkse bezigheden kunnen na de behandeling direct weer opgepakt worden. Het is mogelijk dat wij uw huid camoufleren na de behandeling met speciale camouflage producten van Lycogel. Deze producten kalmeren en beschermen de huid na de behandeling en bevorderd het herstel.

Direct na de behandeling kan het bloedvaatje donkerder van kleur zijn of direct zijn verdwenen. Enkele dagen na de behandeling kunnen kleine korstjes optreden, dit is het bloedvaatje dat afbrokkelt van de huid. Na een paar dagen tot 2 weken is de huidskleur weer genormaliseerd.

Het is belangrijk dat u na de behandeling niet aan de korstjes gaat krabben. Ook is het zeer belangrijk om de huid voldoende en consequent te beschermen tegen zonlicht met een zonnebrandcrème SPF 30 of hoger. Wij adviseren u graag voor het gebruik van de juiste zonnebrandcrème.

Vergoeding door uw zorgverzekeraar

Bent u aanvullend verzekerd? Dan is de kans groot dat de behandeling van couperose in het gelaat in zijn geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Wegens registratie in het kwaliteitsregister (Huidtherapeut is geregistreerd volgens wet BIG, artikel 34) en het lidmaatschap van de NVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten) worden de behandelingen in de meeste gevallen door zorgverzekeraars vergoed. Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.