De aandoening

Wanneer de tijd verstrijkt zien we door de jaren heen steeds meer huidoneffenheden als bobbeltjes, vlekjes en ruwe plekjes ontstaan. Over het algemeen op het lichaam, maar ze kunnen ook voorkomen in het gezicht. Veelal van deze huidoneffenheden zijn onschuldig. Daarentegen zijn huidoneffenheden een veel voorkomend iets dat rondom het 30e levensjaar geleidelijk ontstaan. Desondanks dat het een veel voorkomend verschijnsel is, zien we toch liever een egale en gladde huid. Veel mensen kiezen er dan ook voor om deze goedaardige huidoneffenheden veilig te laten verwijderen.

De behandeling

Door middel van elektrocoagulatie kunnen verschillende huidoneffenheden behandeld worden, waaronder fibromen, gerstekorrels en andere huidafwijkingen. Wanneer u zich stoort aan plekjes en vlekjes kunt u deze op een eenvoudige manier laten verwijderen bij ons. Ook couperose en andere vaatafwijkingen kunt u laten behandelen bij ons door middel van coagulatie.

Tijdens deze behandeling wordt een fijn naaldje in de huidaandoening gestoken en door een elektrisch stroompje verhit en vernietigd. Met elektrocoagulatie worden de plekjes weggebrand. Het is een veilige methode die uitermate geschikt is voor kleine oppervlakken waarbij er geen littekenvorming ontstaat. Daarnaast kan de Zapper ingezet worden voor grotere plekjes. De Zapper is een klein en handig apparaat dat op veilige laagstroom werkt. Met de Zapper wordt het plekje aangestipt en vervolgens weggebrand.

Tijdens een intakegesprek worden de huidoneffenheden beoordeeld. Als huidtherapeut zijn wij opgeleid om plekjes en vlekjes te herkennen en te beoordelen. Mocht er twijfel ontstaan dan verwijzen wij u door naar uw huisarts voor verder onderzoek.

Na het intakegesprek bespreken wij samen met u welke behandelmethode van toepassing is, dit is afhankelijk van verschillende factoren. Bij het coaguleren van de huidoneffenheden en vaatjes zijn meestal 1 tot 2 behandelingen nodig, afhankelijk van de grootte en locatie.

Soorten goedaardige huidtumoren

Er zijn verschillende goedaardige huidtumoren, waaronder:

  • Fibromen ook wel steelwratjes genoemd, zijn goedaardige tumoren van vezelig bindweefsel. Het zijn huidkleurige of lichtbruine week aanvoelende uitstulpingen van de huid, waarbij een klein steeltje aan de huid vastzit. Voorkeurslocaties zijn de hals, oksels, op de oogleden, onder de borst en in de liezen.
  • Ouderdomswratten (verrucae seborrhoicae) zijn goedaardige huidtumoren, die ontstaan door te snelle celdeling van de oppervlakkige huidlagen. Ze worden vaak gezien bij de blanke huid en kunnen sterk variëren van vorm, grootte en kunnen geleidelijk toenemen in aantal. Het zijn de meest frequent optredende huidtumoren bij ouderen.
  • Xanthelasma, dit zijn cholesterolophopingen, wordt vaak gezien onder de ogen.
  • Syringomen, dit zijn woekeringen van de zweetklieruitgang. Het zijn kleine gelige of huidkleurige afgeplatte bultjes en bevinden zich vaak onder de ogen. Ze kunnen verward worden met Xanthelasma of gerstekorrels.
  • Kersenangioom ook wel bloedblaartjes of ''Cherry angioma'' genoemd. Kersenwratjes zijn uitstuwingen van kleine bloedvaatjes in de huid. Ze kenmerken zich als ronde, bolvormige kersrode bultjes. Ze zijn variërend in grootte van 1mm tot 5mm en zijn vaak aanwezig op het bovenlichaam.
  • Gerstekorrels (milia's), zijn gelige, witte bultjes gevuld met keratine. Ze komen veel voor, vooral bij jonge mensen, en voornamelijk rond de ogen of op de wangen. Sommige hebben slechts enkele gerstekorrels, andere kunnen er tientallen hebben.
  • Talgklierhyperplasie zijn goedaardige woekeringen van de uitgang van talgkliertjes. Ze hebben een lichtrode tot gelige kleur en zijn vaak iets verheven. Ze worden kenbaar gemaakt door een klein ''kratertje'' in het midden. De voorkeurslocatie is het voorhoofd en op of rondom de neus.
  • Dermatosis Papulosa Nigra zijn ouderdomswratjes bij een donkergetinte huid. Ze worden gekenmerkt als kleine bruine tot zwarte bultjes. De voorkeurslocatie is veelal in gelaat met name de slapen en het voorhoofd.