De behandeling van melasma bij Huidtherapie Omniderm 

Melasma, ook wel bekend als zwangerschapsmasker, is een huidaandoening waarbij er pigment is opgetreden in het gelaat. Het pigment is vaak symmetrisch verdeeld en komt voornamelijk voor op het voorhoofd, wangen, bovenlip, kin en kaken. De oorzaak van melasma is nog onbekend, er zijn wel een aantal factoren die een rol spelen bij het verergeren van de pigmentatie waaronder: hormonale veranderingen, zwangerschap, pilgebruik, zonlicht, bepaalde medicatie en het verouderingsproces van de huid. De behandeling van melasma bestaat uit verschillende behandeltechnieken.

Tijdens een intakegesprek wordt er scan gemaakt van de huid met een huidcamera zodat we het pigment beter in beeld kunnen krijgen. Op basis van de  van het pigment en de wensen zal er een persoonlijk behandelplan worden opgesteld.

De behandeling van Melasma bestaat uit de volgende 4 stappen:

1. Voorbereiding van de huid
2. Spot out behandeling
3. Skinpen behandeling
4. Resurfx Fractionele laser

Voorbereiding van de huid

Voorafgaand aan de behandelingen in de kliniek dient de huid altijd te worden voorbereid met de juiste thuisproducten. Dit zorgt ervoor dat de conditie van de huid verbeterd zodat de peeling, microneedling en de laser meer dieptewerking en effect heeft.

Behandeling met ‘Spot out’

De ‘Spot out treatment’ is een intensieve behandeling voor het dieper gelegen pigment. Het behandeltraject bestaat uit 3 behandelsessies waaronder; een voorbereidende milde chemische peeling, de spot out behandeling en een na controle afspraak.

De spot out behandeling is een intensieve peeling in de vorm van een masker. Het masker bevat verschillende werkzame stoffen als; Salicylzuur, Azelaïnezuur, a-Arbutine, Hexylresorcinol. Fytinezuur, Niacinamide, Bisabolol, met een pigment remmende werking. Het masker blijft 6 tot 12 uur op de huid aanwezig, afhankelijk van het huidtype. De Spot out kit bevat een herstellende crème en een product die als thuisbehandeling gebruikt kunnen worden tot 6 maanden na de behandeling om nieuw pigmentvorming te voorkomen.

Behandeling met Skinpen

De Skinpen is een microneedling apparaat waarbij er met kleine naaldjes micro-kanaaltjes worden gemaakt in de huid. Dit activeert het wondgenezingsproces waarbij er herstructurering plaatsvindt van de pigmentcellen. De pigmentcellen worden geherstructureerd in de huid waardoor de huidteint egaliseert. In de diepere huidlagen wordt het collageen in de huid gestimuleerd, waardoor algehele huidverbetering optreedt. Tevens zorgt de Skinpen behandeling ook voor een betere opname van actieve ingrediënten uit de ondersteunende huidverzorgingsproducten.

Behandeling met Resurfx fractionele laser

Voor dieper gelegen pigment behandelen wij na de peelings met de non ablatieve fractionele laser (Erbium Glass 1550nm). Deze laser creëert vele miniscule gaatjes in de huid, waardoor de pigmentcellen als het ware doorboort worden en zich weer opnieuw gaan orderen. Het overtollige pigment wordt vernietigd en afgevoerd. De laser werkt non ablatief, dat wil zeggen dat de bovenste huidlaag intact blijft, na de behandeling voelt de huid warm aan en ziet rood van kleurt. Er is een hersteltijd nodig van 3-5 dagen.

Gemiddeld zijn 1-3 behandelingen nodig voor een gewenst resultaat met een interval van 4-6 weken.

Adviezen

Bij melasma zijn pigmentcellen overgevoelig voor UV-straling afkomstig van de zon. Het gebruik van juiste huidverzorgingsproducten is zeer belangrijk om het resultaat te behouden tijdens- en na het behandeltraject. De huidtherapeuten van Omniderm geven tijdens het intakegesprek adviezen over actieve ingrediënten die het meest geschikt zijn voor de huid met melasma.

Naarmate de huid in aanraking komt met zonlicht (iedere keer dat je buiten loopt) zal het pigmentproces in de huid starten. Dit pigmentproces is bij melasma veel actiever. Belangrijk is om dagelijks een zonbeschermingsfactor SPF 30-50 te gebruiken om de pigment productie te verminderen.

Onderhoudsbehandelingen

Vanwege de hoge gevoeligheid van de pigmentcellen voor UV-stralen blijft melasma een lastige (chronische) indicatie. Met de peelings, microneedling en de laserbehandelingen wordt het pigmentproces en het aanwezige overtollige pigment behandeld, maar niet de (hormonale) oorzaak van de melasma. Om deze reden is het gebruik van de juiste verzorgingsproducten heel belangrijk voor de duur van het resultaat en zijn er onderhoudsbehandelingen gewenst.

Benieuwd naar welke behandeling het meest geschikt voor uw huidtype en -conditie? Neem dan gerust contact met ons op dan helpen we u graag verder!