Pigmentvlekken na de zomer? Dit is wat je er tegen kunt doen!

We hebben een geweldige zomer gehad, met vele zonnestralen! Heb je gemerkt dat je huid de afgelopen tijd meer verkleuringen vertoont? Dan kan het zijn dat je pigmentvlekken hebt ontwikkelt. Wil je weten wat je hieraan kunt doen? Lees dan vooral even verder.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Door blootstelling aan zonlicht worden de pigmentcellen in de huid aangesproken, waardoor ze gaan delen. Dit zorgt voor het bruine kleurtje op de huid, wat tevens een natuurlijk beschermingsmechanisme is. Wanneer de huid veelvuldig wordt blootgesteld aan zonlicht (UVA & UVB) dan worden de pigmentcellen overactief waardoor er een overtollige pigment productie ontstaat, dit worden zichtbare bruine pigmentvlekken op de huid ook wel hyperpigmentatie genoemd. Naar mate de huid verouderd kunnen er meerdere pigmentvlekken ontwikkelen.

Soorten pigmentvlekken

Bij hyperpigmentatie is er sprake van een overschot aan pigmentcellen (melanine) in de huid. Hierdoor ontstaan er donkere vlekken op de huid die niet zomaar verdwijnen. De donkere verkleuring in de huid kan zich oppervlakkig of diep in de huid bevinden, hierbij spreken we van epidermaal of dermale pigmentatie. We kunnen onderstaande hyperpigmentatie onderscheiden:

Pigmentvlekken door de zon

Deze vlekken worden ook wel Lentigo Solaris genoemd. Door overmatige blootstelling aan zonlicht (UVA-UVB stralen) ontstaan er bruine verkleuringen op de huid. Ze zijn vaak zichtbaar in het gezicht, handen, decolleté of elders op het lichaam. Deze bruine vlekken kunnen met IPL behandeld worden. Naast het verminderen van pigmentvlekken kan in een behandeling tegelijkertijd ook couperose, bloedvaatjes en andere roodheden aangepakt worden met dezelfde behandelmethode.

Pigmentvlekken door wondjes

Na een verwonding van de huid kan het voorkomen dat de huid meer pigmentcellen gaat aanmaken. Pigment heeft van nature een beschermende functie voor de huid, wanneer een huid gevoelig is voor het aanmaken van pigment kunnen er bruine verkleuringen optreden. Deze vlekken kunnen vaak veelvoudig aanwezig zijn, na bijvoorbeeld acne. We noemen dit postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Met IPL en fractional laser kunnen deze vlekken behandeld worden.

 

Melasma

Melasma, ook wel bekend als zwangerschapsmasker, is een huidaandoening waarbij er pigment is opgetreden in het gelaat. Het pigment is vaak symmetrisch verdeeld en komt voornamelijk voor op het voorhoofd, wangen, bovenlip, kin en kaken. De oorzaak van melasma is nog onbekend, er zijn wel een aantal factoren die een rol spelen bij het verergeren van de pigmentatie waaronder: hormonale veranderingen, zwangerschap, pilgebruik, zonlicht, bepaalde medicatie en het verouderingsproces van de huid. De behandeling van melasma bestaat uit verschillende behandeltechnieken, lees hier meer over de behandeling bij melasma.

Behandeling van pigmentvlekken

Pigmentvlekken kunnen zeer vervelend zijn en het egale beeld van de huid verstoren. Een pigmentbehandeling kan hiervoor een goede oplossing bieden. Een egale huid, zonder pigmentvlekken en roodheid, geeft een rustiger beeld en oogt jonger.

IPL (Intensed Pulsed Light) is een effectieve methode om pigmentvlekken te verwijderen. De behandeling met IPL kan op iedere locatie van het lichaam ingezet worden, zolang er voldoende contrast aanwezig is tussen de normale huidskleur en de pigmentvlek.

De IPL-kop geeft een lichtflits af met een specifiek soort licht dat afgestemd is om pigment te verhitten, dit wordt ook wel golflengte genoemd. Wanneer de juiste golflengte wordt gebruikt zal het licht geabsorbeerd worden in de bruine kleur van de pigmentvlek in de huid. Het specifieke licht verhit het pigment, waardoor het lichaam vervolgens het pigment gaat afbreken. De omliggende huid blijft intact.

Intake gesprek bij de huidtherapeut

Om pigmentvlekken zo goed mogelijk te behandelen, vindt er eerst een vrijblijvend intakegesprek plaatst waarbij de huidtherapeut bekijkt van welk type pigment er sprake is. Zij stelt in overleg met jou een persoonlijk behandelplan op en geeft aan welke behandeling het meest geschikt is. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.

Maak hier een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek