Heeft u last van storende pigmentvlekken?
Pigment wordt ook wel melanine genoemd, dit wordt aangemaakt door de pigmentcellen (melanocyten) in je huid. Bij een verstoring in de pigmentaanmaak kunnen te lichte of donkere vlekken ontstaan. Pigmentvlekken kunnen zeer vervelend zijn en het egale beeld van de huid verstoren. Een pigmentbehandeling kan hiervoor een goede oplossing bieden. Een egale huid, zonder pigmentvlekken en roodheid, geeft een rustiger beeld en oogt jonger.
Pigmentvlekken kunnen we onderscheiden in hypopigmentatie en hyperpigmentatie.
Hypo- en hyperpigmentatie
Hypopigmentatie: we spreken van hypopigmentatie wanneer de pigmentcellen zijn uitgeschakeld en geen kleur meer bevatten. Hierdoor ontstaan er lichtere witte vlekken op de huid. Hypopigmentatie kan ontstaan na zonbeschadiging, een wondje of huidaandoeningen zoals eczeem, vitiligo en albinisme. Bij depigmentatie is totaal geen pigment aanwezig, deze vlekken zijn vaak wit van kleur.
Hyperpigmentatie: de pigmentvlek is donkerder van kleur vanwege een toename in pigmentcellen in de huid. Er zijn verschillende oorzaken waardoor pigmentvlekken ontstaan, waaronder:
- Langdurige blootstelling aan zonlicht
- Onvoldoende zonbescherming
- Hormonale wisselingen
- Na ontstekingen zoals puistjes, door beschadiging van de huid
- Door het gebruik van onjuist cosmetica producten dat de huid irriteert.
Soorten pigmentvlekken
Bij hyperpigmentatie is er sprake van een overschot aan pigmentcellen (melanine) in de huid. Hierdoor ontstaan er donkere vlekken op de huid die niet zomaar verdwijnen. De donkere verkleuring in de huid kan zich oppervlakkig of diep in de huid bevinden, hierbij spreken we van epidermaal of dermale pigmentatie. We kunnen onderstaande hyperpigmentatie onderscheiden:
Pigmentvlekken door de zon
Deze vlekken worden ook wel Lentigo Solaris genoemd. Door overmatige blootstelling aan zonlicht (UVA-UVB stralen) ontstaan er bruine verkleuringen op de huid. Ze zijn vaak zichtbaar in het gezicht, handen, decolleté of elders op het lichaam. Deze bruine vlekken kunnen met de pigmentlaser behandeld worden. Naast het verminderen van pigmentvlekken kan in een behandeling tegelijkertijd ook couperose, bloedvaatjes en andere roodheden aangepakt worden met dezelfde laser.
Pigmentvlekken door wondjes
Na een verwonding van de huid kan het voorkomen dat de huid meer pigmentcellen gaat aanmaken. Pigment heeft van nature een beschermende functie voor de huid, wanneer een huid gevoelig is voor het aanmaken van pigment kunnen er bruine verkleuringen optreden. Deze vlekken kunnen vaak veelvoudig aanwezig zijn, na bijvoorbeeld acne. We noemen dit postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Met de pigmentlaser en fractional laser kunnen deze vlekken behandeld worden, lees hier meer over deze behandeling van pigmentvlekken door wondjes bij Huidtherapie Omniderm.
Melasma
Melasma, ook wel bekend als zwangerschapsmasker, is een huidaandoening waarbij er pigment is opgetreden in het gelaat. Het pigment is vaak symmetrisch verdeeld en komt voornamelijk voor op het voorhoofd, wangen, bovenlip, kin en kaken. De oorzaak van melasma is nog onbekend, er zijn wel een aantal factoren die een rol spelen bij het verergeren van de pigmentatie waaronder: hormonale veranderingen, zwangerschap, pilgebruik, zonlicht, bepaalde medicatie en het verouderingsproces van de huid. De behandeling van melasma bestaat uit verschillende behandeltechnieken, lees hier meer over de behandeling bij melasma.