Retinol VS collageenpoeder, wat werkt het beste tegen huidveroudering?

Wat is het verschil tussen retinol smeren op de huid en viscollageen slikken

Wat is het verschil tussen het smeren van retinol en het slikken van collageen? Beide stimuleren toch de aanmaak van collageen? Dat klopt inderdaad. Toch zijn er een aantal verschillen in de werking van de producten en persoonlijke voorkeuren.

Om te beginnen heeft het smeren van collageen weinig zin. 

Collageen reikt namelijk niet tot de diepere huidlagen en kan daardoor niet in de bloedbaan terecht komen. Het stimuleert de fibroblasten niet terwijl deze noodzakelijk zijn voor het aanmaken van collageen. Collageen slikken of drinken heeft wel degelijk zin. Het collageen wordt afgebroken in de darmen en omgezet naar peptides (eiwitten). Peptides stimuleren vervolgens de fibroblasten tot het aanmaken van nieuw collageen. Het resultaat is een hogere dichtheid van collageen maar daarnaast wordt ook het enzym geremd wat verantwoordelijk is voor de afbraak van collageen. Twee vliegen in één klap als je huidveroudering wil tegengaan!

De voorkeur heeft het innemen van collageen in poedervorm met toegevoegde vitamine C. 

Waarom een poeder en geen tabletten? Tabletten bevatten maximaal 1 gram aan collageen. Onderzoek heeft aangetoond dat 5 tot 15 gram nodig is om het gewenste resultaat te bereiken. De collageenpoeder van OmegaFlow bevat daarnaast ook vitamine C, deze vitamine is nodig bij de aanmaak van collageen, dus onmisbaar wanneer je huidverbetering wil. 

Collageen is altijd gemaakt van dieren. Viscollageen heeft de voorkeur omdat deze het meest lijkt op het mens eigen collageen waardoor het beter kan worden opgenomen in ons lichaam. Vegan collageen bestaat dus niet, wel zijn er plantaardige middelen die stoffen bevatten die collageen kunnen stimuleren.

 

Wat doet retinol voor de huid?

Retinol stimuleert de celvernieuwing in de huid, waardoor de huid een gezondere celdeling krijgt, ook stimuleert het de fibroblast tot het aanmaken van collageen. Het collageen wordt beter georganiseerd waardoor de huid gladder en zachter wordt en zorgt voor een betere doorbloeding van de diepere huidlagen. Gebruik geen retinol bij een beschadigde of hele gevoelige huid aangezien het voor irritatie kan zorgen. Kies bij voorkeur altijd voor retinaldehyde. Retinaldehyde irriteert de huid niet en werkt 11x sneller dan gewone retinol.

Nu vraag je vast jezelf af wanneer kies ik dan voor retinol/retinaldehyde en wanneer voor viscollageen? Viscollageen heeft een positief effect op het gehele lichaam. Het is niet alleen goed voor de huid maar ook voor haar, nagels en gewrichten. Let wel op wanneer je last hebt van een prikkelbare darm, het kan namelijk een opgeblazen gevoel veroorzaken. Retinol werkt lokaal waar je het smeert maar werkt langer door wanneer je hiermee stopt aangezien het de doorbloeding van de diepere huidlagen (dermis) verbetert. Retinol heeft niet alleen een positief effect op collageenverlies maar verbetert ook acne en hyperpigmentatie door een verbeterde celdeling. Op basis hiervan kun je een keuze maken wat het beste bij je past. Wil je algehele huidverbetering aanpakken? Dan raden wij aan om beide producten te gebruiken. Je pakt op deze manier zowel van binnen als van de buitenkant de huid aan. 

De Crystal Retinal van Medik8 bevat retinaldehyde in percentage sterktes van 0,01% tot 0,2. Afhankelijk van jouw huidtype en behoeftes zit er altijd een geschikt product bij voor jou! Sinds kort hebben wij ook viscollageen van OmegaFlow in ons assortiment. Laat je adviseren door een van onze huidtherapeuten om te kijken wat het meest geschikt is voor jouw huid. Neem gerust contact met ons op via [email protected] of bel naar +316 23 24 36 37 en wij helpen je graag verder met al je vragen.