Huidhulp bij rosacea

Rosacea is een aandoening waarbij er sprake is van een chronische ontsteking van de huid. Het uit zich in verspreide roodheid, couperose, verdikte huid en onzuiverheden/ontstekingen op de wangen, neus en kin. Rosacea wordt gekenmerkt door terugkerende roodheid en kan naast de zichtbare kenmerken ook branderig of gevoelig aanvoelen. Het komt voornamelijk voor vanaf 30-jarige leeftijd, bij lichtere huidtypes en vaker bij vrouwen dan bij mannen.  

De ontstaanswijze van rosacea is tot op heden nog onbekend. Er lijkt een erfelijk component aanwezig te zijn en het is bekend dat er een aantal factoren zijn die klachten tijdelijk kunnen verergeren. Ook de demodexmijt lijkt een grote en belangrijke rol te spelen in het ontstaan en verergeren van de klachten. Dit micro-organisme is bij mensen met rosacea veelvoudig aanwezig op de huid.  

De behandeling  

Tijdens het intakegesprek zal een huidanalyse worden uitgevoerd zodat we de klacht beter in beeld kunnen brengen. Op basis van de zichtbare kenmerken en de klachten die beschreven worden zal er een persoonlijk behandelplan worden opgesteld. Dit kan betekenen dat er therapieën gecombineerd worden om tot het gewenste resultaat te komen. De behandelingen zullen gericht zijn op het verminderen van de klachten en onder controle houden van de aandoening waardoor onderhoudsbehandelingen en gebruik van huidverzorgingsproducten gewenst zijn. 

Behandeling van verspreide roodheid en couperose  

Wanneer er verspreide roodheid en couperose aanwezig zijn kunnen we dit behandelen met IPL of Nd-YAG. Beide behandelmethode geven een lichtflits af dat afgestemd is om het bloedvat te verhitten. Het licht wordt geabsorbeerd in de rode tot paarsachtige kleur van het bloedvat in de huid. Het lichaam zal het bloedvat gaan afbreken waarbij de omliggende huid intact blijft. Lees hier meer over behandeling met IPL of Nd-YAG.

Behandelingen van onzuiverheden 

Wanneer er onzuiverheden aanwezig zijn zal er een dieptereiniging worden uitgevoerd, eventueel in combinatie met een chemische peeling. De onzuiverheden zullen op een professionele en hygiënische manier worden verwijderd door middel van een naaldje. De rosacea huid is gevoelig daarom zal er alleen gewerkt worden met milde peelings. Een chemische peeling zal de dode huidcellen oplossen waardoor het talg makkelijker uit de huid kan komen. De talgproductie wordt verminderd en de weerstand van de huid verbetert. Lees hier meer over acnetherapie 

Adviezen  

Rosacea kan erg vervelend zijn, daarom is het goed om te weten dat je er zelf in enige mate invloed op kunt hebben. Zoals hierboven omschreven zijn er verschillende triggers die klachten kunnen verergeren. Voorbeelden hiervan zijn stress, warmte en kou, ingrediënten in huidverzorgingsproducten als parfum en alcohol, voedingswaren als alcohol, koffie, tomaten en pittig eten. Daarnaast is het van belang de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken. Gebruik kalmerende ingrediënten als niacinamide, vitamine C en E. Bescherm je huid met een zonproduct met minimaal SPF30. 

De huidtherapeuten van Omniderm kunnen je een passend advies geven in het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten om het huidherstel te ondersteunen.