Waarom is zonnebrandcrème zo belangrijk voor je huid?
Hello Sunshine! Zonnige dagen zijn aangebroken en hier genieten we natuurlijk allemaal van. Maar wist je dat de straling van de zon nummer 1 is in het veroorzaken van huidveroudering?

Wat gebeurt er met de huid wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan zonstraling? (ook wel UV-straling genoemd). Er zijn drie verschillende soorten UV-straling, namelijk: UV-A, UV-B en UV-C. Deze laatste vorm wordt geabsorbeerd door de ozonlaag en bereikt de aarde niet.
De schadelijke werking van de zon
De hoofdoorzaak van (vroegtijdige) huidveroudering is de brenger van al het leven op aarde: de zon. Dat zonnestralen schadelijk zijn voor de huid weten we inmiddels. Jaarlijks horen meer dan 50.000 Nederlanders dat ze een vorm van huidkanker hebben. Dit was tien jaar geleden nog niet het geval (28.000). Dit heeft te maken met de snelle stijging van ons veranderde zongedrag van de afgelopen jaren. We gaan vaker naar zonnige gebieden op vakantie, soms meerdere keren per jaar. Ook een terrasje pakken doen we steeds vaker.
Huidkanker en rimpels
Behalve een verhoogd risico op huidkanker veroorzaakt blootstelling aan de zon nog andere, zichtbare huidschade. Negentig procent van de huidverouderingsverschijnselen, zoals rimpels, verslapping en pigmentvlekken, wordt veroorzaakt door de straling van de zon.
De invloed van zonlicht op huidveroudering is van groot belang. Zonlicht doet de huid sneller verouderen. Het bruin worden van de huid is een verdedigingsmechanisme van je huidcellen, om het DNA te beschermen, dat teveel beschadigd raakt door zonnestraling. Iedere keer dat je huid een bruine kleur krijgt is een teken van beschadiging.
Je huid beschermen tegen de zon is kortom geen overdreven maatregel. Het liefst iedere dag, ook in de wintermaanden.
Maar de zon heeft ook zo haar goede kanten.
Je huid maakt namelijk vitamine D aan, dit heeft een positief effect op het immuunsysteem. Hierdoor voelen we ons energieker dan normaal en is vitamine D belangrijk voor het behoudt van de groei en stevigheid van botten. Ook wordt gezien dat een tekort aan vitamine D steeds vaker een rol speelt bij hart- en vaatziekten, (winter) depressies, diabetes en kanker. Een beetje genieten van de zon is dus ook belangrijk. Maar doe dit wel beschermd, het liefst met een factor 30!
Wist je dat? Het gebruik van een zonnebrandcrème heeft geen invloed op het ontstaan van een vitamine D-tekort.
Welke beschermingsfactor moet ik kiezen?
Geen enkele filter beschermt voor 100 procent tegen uv-stralen. Zelfs een factor 50 niet; deze beschermt namelijk voor 98 procent en dat is maar één procent meer dan een factor 30. Mijn voorkeur gaat uit naar een beschermingsfactor 30, deze beschermt voor 97%, is vaak beter uit te smeren over de huid en bevat minder irriterende stoffen.
Probeer nu de Physical Sunscreen van Medik8 met zonbeschermingsfactor 30!
- 100% fysische zonnebrandcrème
- Geeft geen huidirritatie
- Is niet vettig voor de huid
- Bevat geen chemische stoffen
- Helpt bij het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering
