Wat is het verschil tussen IPL en Laser?

Definitief ontharen is een van de meest populaire behandelingen, voor het verminderen van ongewenste haargroei in het gezicht en/of het lichaam.

Tegenwoordig zijn er vele soorten behandelingen mogelijk om ongewenste haargroei te verminderen, maar wanneer maak je de keuze voor IPL of juist voor een Laserbehandeling? In deze blog leggen wij je graag de verschillen en overeenkomsten tussen beide behandelmethoden uit.

De overeenkomsten en het verschil tussen laser en IPL

De enige overeenkomst tussen IPL en laser is dat ze beide werken op basis van licht. Dit licht wordt in de huid omgezet in warmte waardoor bepaalde structuren, zoals pigment van de haarfollikel, bloedvaatjes en pigmentvlekken, kunnen worden behandeld zonder de omliggende huid te beschadigen.

Het verschil tussen IPL en laser zit met name in het type licht dat er wordt gebruikt. Laser werkt met één kleur licht, dit wil zeggen dat laser één specifieke golflengte heeft,  waarbij IPL meerdere kleuren licht afgeeft. Vandaar dat laser doelgericht en specifiek een haarfollikel kan verbranden in tegenstelling tot IPL.

Dit heeft zowel voor- als nadelen. Omdat laser specifieker werkt, kan laserlicht diep in de huid voor een hoge mate van warmte zorgen. Hiermee kan de volledige haarfollikel verhit worden, zonder het omliggende weefsel te verhitten.

Wat is het verschil tussen laser en IPL?

In tegenstelling tot laserlicht komt IPL niet op één specifieke plek in de huid terecht, maar op meerdere plekken en in meerdere structuren. IPL heeft meerdere golflengtes en geeft hierdoor meer verspreid licht af in de huid, waardoor het niet door één specifieke structuur in de huid wordt geabsorbeerd. Doordat IPL in meerdere structuren wordt geabsorbeerd, is het moeilijker om doeltreffender de haarfollikels in de diepere huidlaag te verhitten. Het voordeel hiervan is wel dat het IPL licht oppervlakkiger in de huid wordt verspreid, en dat wij hiermee pigmentvlekken en vaatjes in het gezicht, handen of op het decolleté kunnen behandelen.

Kenmerken van:

IPL                                                                                 Laser

Meerdere kleuren licht                                              Één specifieke kleur licht

Oppervlakkig in de huid                                             Dieper in de huid

Geschikt voor oppervlakkige huidproblemen       Geschikt voor diepere huidproblemen

Niet geschikt voor donkere huidtypen                    Laser is geschikt voor donkere huidtypen

Waarom kiest Omniderm voor laser in plaats van IPL bij de behandeling van ongewenste haargroei?

Binnen Omniderm maken wij enkel gebruik van laserapparatuur voor het ontharen. Hiervoor hebben wij gekozen omdat het laserlicht specifiek wordt geabsorbeerd in de donkere kleur van de haren in de haarzakjes. Hierdoor wordt de energie van het licht optimaal benut waardoor de haarzakjes verhit worden en hiermee haargroei kan worden gereduceerd.

Het licht van de IPL wordt niet specifiek in één structuur geabsorbeerd. Dit betekend dat de energie van het licht ook in andere structuren ‘verloren’ gaat en de haarzakjes minder effectief verhit worden. Naast de mate van verhitting speelt ook de indringdiepte van de laser een rol bij de effectiviteit. Het laserlicht wordt vele malen dieper geabsorbeerd dan het IPL licht, hierdoor kunnen wij met laser diepere haarzakjes effectiever behandelen.

Tevens is het gebruik van IPL niet veilig bij de behandeling van donkere huidtypen, daarentegen kan laser worden ingezet bij ieder huidtype.

Wanneer kiezen wij wél voor IPL?

Bij de behandeling van roodheid en pigment maken wij wel gebruik van de IPL. Als de roodheid bestaat uit veel kleine vaatjes, een diffuse roodheid, of de pigmentatie bestaat uit veel verschillende vlekken, dan gebruiken wij IPL. Tijdens deze behandeling kunnen we een groot oppervlak behandelen. Het decolleté, de handen of een groot gedeelte van het gezicht zijn hiervoor erg geschikt. Wij kunnen deze behandeling alleen inzetten bij lichte huidtypen.

Laat je vrijblijvend adviseren door de huidtherapeut