Wat kan de huidtherapeut voor jou betekenen?

Waarschijnlijk heb je wel eens van een huidtherapeut gehoord, maar weet je nog niet precies wat een huidtherapeut voor jouw huidprobleem kan betekenen.

Als huidtherapeut zijn wij dé paramedicus van ons grootste orgaan: De huid!

Onze huid bestaat uit verschillende weefsels, die onderverdeeld kunnen worden in 3 lagen. wanneer in een van deze weefsel lagen een probleem wordt ondervonden, kun jij hier last van krijgen. Als huidtherapeut behandelen wij de zieke en/of beschadigde huid.

Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben een huidaandoening en worden hiermee belemmerd in hun dagelijkse doen.

Het blijkt dat nog te veel mensen het idee hebben dat hun aandoening misschien niet behandeld kan worden. Daarnaast hebben mensen vaak moeite met het bespreekbaar maken van een aandoening of probleem. Als huidtherapeut voeren wij diverse behandelingen uit die jouw huid zichtbaar verbeteren.

De huidtherapeut vervult voor deze mensen een belangrijke rol in het leren voorkomen, omgaan met en adequaat behandelen van huidproblemen.

Het hebben van een huidaandoeningen brengt veel gevolgen met zich mee, waaronder huidverkleuringen, ontstekingen, pijn en jeuk. Daarnaast kampen mensen met huidaandoeningen veelal ook met psychische klachten als gevolg van schaamte, angstgevoelens of beperking tot sociale contacten. Om deze klachten zo goed mogelijk te verhelpen kan de huidtherapeut een multidisciplinaire samenwerking starten met o.a. de huisarts, dermatoloog, plastisch chirurg, oncoloog, psycholoog en andere paramedici.

Het werkveld van de huidtherapeut is breed en afwisselend.

Als huidtherapeut zijn wij zowel jongere, als oudere mensen in de praktijk langs komen met huidproblemen.

Variërend van medisch geïndiceerde huidaandoeningen zoals: (ernstige) acne en littekens na acne klachten. Tot cosmetisch gewenste huidbehandelingen zoals het verminderen van pigmentvlekjes, couperose, definitief verwijderen van overbeharing, tatoeages en het verwijderen van goedaardige bindweefselplekjes.

Daarnaast kan door een preventief bezoek aan de huidtherapeut een probleem of verergering hiervan voorkomen worden zoals bijvoorbeeld door juiste preventieve maatregelen en zelfcontrole aan te leren.

Naast het behandelen van de gevolgen van huidproblemen is geven van voorlichting en advies, coachen in leefstijl- en gedragsverandering en het stimuleren van zelfmanagement bij (chronische ) huidaandoeningen een belangrijke onderdeel van het werk van de huidtherapeut. Daarmee is de huidtherapeut de rechterhand van de huisarts en medisch specialist.

Opleiding en kwaliteit

De opleiding tot huidtherapeut is wettelijk erkend en opgenomen in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG, artikel 34) en voor huidtherapeuten geldt ook de kwaliteitsregistratie in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

Laat je vrijblijvend adviseren door de huidtherapeut